De ce apar greșeli în cărțile pe care le citesc?

 

book-1769228_1920

De ce apar greșeli în cărțile pe care le citesc?

Uite o întrebare pe care mi-am pus-o și eu de multe ori și pe care am găsit-o de curând pe un blog (https://justreadingmybooks.wordpress.com). Cu siguranță o aveți de multe ori și voi când citiți o carte și vă confruntați cu asemenea problemă.
După prima mea carte editată, când eram convinsă că mă voi opri a mai cocheta cu un asemenea hobby, am discutat cu profesori de literatură. Eram curioasă cum își desfășoară activitatea editurile, de ce greșeli, cine este responsabilul. Nu știam ce fac editurile pentru că nu lucrez la una, dar citeam prin cărți că au oameni, apoi mi s-a confirmat că da, există angajați/ colaboratori care sunt plătiți să corecteze. Ei și, atunci de ce greșeli? Scriitori nu ar trebui să le facă? Dacă ei ar trebui să scrie fără greșeli, de ce sunt angajați corectori?
Vă voi da răspunsul unui profesor care a ajuns să mă îndrume și să colaborăm de o vreme. Dirigintele meu din liceu, nu-i dau numele, chiar dacă e ușor de găsit, este o persoană destul de cunoscută în județul nostru, dar un om modest, citit, cu foarte mult bun simț. Cu alte cuvinte este unul dintre acei puțini omeni pe care îi respect în mod deosebit pentru că merită. Am fost la dânsul într-o vizită după ce i-am dus prima mea carte și l-am lăsat să mi-o citească, apoi doream părerea lui critică. I-am adresat această întrebare, de ce greșeli, și părerea mea că nu ar trebui să mai public (de scris nu mă poate opri nimeni să țin condeiul în mână cât timp citesc numai eu) pentru că nu am terminat literatura. Eh, da, și atunci toți cei care scriu, dar nu au studii de genul de ce o fac? Defapt sunt foarte puțini cei care au terminat o facultate în domeniu și care scriu sau au scris, din toate timpurile, nu numai acum. Iar profesorul meu, un profesionist sever în domeniul său, mi-a răspuns că nu e treaba mea ca scriitor să scriu perfect, fără greșeli. Am fost surprinsă de răspuns. Bineînțeles, trebuie să am grijă cât se poate să scriu corect, dar de aceea există corectori ca să își facă și ei meseria, pentru că pentru ei aceasta cu adevărat o meserie din care câștigă. Pe când scriitorul este ăla care câștigă cel mai puțin, dacă mai câștigă ceva în afară de experiență! În cazul în care credeți că în România un scriitor poate să trăiască exclusiv din scris sunteți foarte departe de realitate.
Deci, concluzionând, eu, ca și cititor încerc să înțeleg mesajul cărții, ignorând lipsa de profesionism al celor care ar trebui să se gândească la faptul că pe lângă bătaia de joc la adresa scriitorului și a instituției la care lucrează, își bat joc de propria muncă. Iar ca scriitor încerc să scriu cât pot de corect, iar apoi apelez la profesioniști. Acum voi fi din nou blamată de unii cu păreri de genul self-publishing este o prostie. Unul dintre motivele pentru care susțin ideea de self-publishing este chiar aceasta, nu îmi face plăcere ca cineva să-mi calce munca în picioare. Dureros e faptul că nu știu prea bine cât e vina editurii pentru asemenea greșeli, că are angajați care își neglijază obligațiile de serviciu. Dar câți dintre noi nu muncim doar să ne vină banu, în rest, calitatea nu mai contează?

Un gând despre &8222;De ce apar greșeli în cărțile pe care le citesc?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.